13 Kasım 2013 Çarşamba

SAPTAMALAR - Bölüm 3 : Pratik Zeka

         Pratik zeka aslen yoksulluğun ve yokluğun eseridir. Sözlük anlamı olarak ; Zihnin öğrenme, öğrenilen den yararlanabilme, yeni durumlara uyabilme ve yeni çözüm yolları bulabilme yeteneğidir.
         Ülkemizde ve ortadoğu ile asya bölgesinde pratik zeka örneklerini sıkça görürsünüz. Örneğin en basiti trigier kayışı şeklinde bağlanmış kadın çorabı, su motorunu patpat diye araca çevirme, tencere kapağından anten yapmak, öğrenci evlerinde görülen ütüden tost ve ocak yapma, çatalı anten girişine sokup randıman almak, vs, vs.... Bunun sebebi bunlarla sürekli uğraşmamız dan kaynaklı dır. Neden? Çünkü yokluktan ve maddi imkansızlıktan insanlarımız olmayanın yerine olabilecek şeyleri yerleştirmiştir. Türkiye nin neresine giderseniz gidin illa ki konu olabilecek yada gülünecek mamuller göreceksiniz. Ve gördüğünüz her şaheserde bir mantık bulacaksınız.
          Evet sonuç itibari ile gördüğünüz şeyler komik olacak ama aslında imkansızlığın getirdiği şeyleri insan azminin nasıl yendiğini de canlı olarak göreceksiniz.
          Bu yüzdendir ki, en çok pratik zeka örneğini bu coğrafyada görebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder